‘Activisten met geheime agenda infiltreren raad’

De Telegraaf

’Activisten met geheime agenda infiltreren raad’Veiligheidsexpert waarschuwt voor drie nieuwe kandidatenVan een onzer verslaggeversAMSTERDAM, vrijdag 27 januari 2006
In Amsterdamse politieke partijen hebben zich kandidaten gemanoeuvreerd die toegang tot geheime gemeente-informatie zullen misbruiken. Daarvoor waarschuwt veiligheidsexpert Peter Siebelt. Hij deed onderzoek naar de achtergrond van alle raadsleden.
De kandidaten zijn voornamelijk afkomstig uit actiegroepen rond milieu, asielbeleid en politieoptreden. Zij zouden volgens Siebelt voortdurend de grenzen van de wet opzoeken om met overheidsgeld hun illegale praktijken mogelijk te maken. „Zij zullen toegang krijgen tot geheime en gevoelige informatie van de gemeente. Gezien hun werkwijze tot nu toe wordt die doorgeleid naar allerlei actiegroepen die het werk van politie en justitie proberen te frustreren”, zegt Siebelt, die het gemeentebestuur binnenkort informeert.

Hackwerk
Siebelt doelt bijvoorbeeld op Eveline Lubbers, nummer 5 op de lijst van Amsterdam Anders/De Groenen. De onderzoekster en ’actievoerder’ behoorde tot het anonieme bureau Jansen & Janssen, dat jarenlang politie, justitie en veiligheidsdiensten observeerde en via hackwerk bestanden binnendrong.
In het boek De Snuffelstaat onthulde ze de werkwijze van deze diensten, waarbij zij ook zelf onderwerp van onderzoek door de Binnenlandse Veiligheidsdienst was en waarschijnlijk nog is. Het bureau hielp bij de ontmaskering van een BVD-infiltrant in de Amsterdamse actiewereld.
Siebelt: „Lubbers heeft jarenlang terroristen in woord verdedigd, er soms ook contacten mee onderhouden en was betrokken bij een benefiet voor een verdachte Rara-terrorist. Ze heeft jarenlang geholpen het werk van politie en justitie zo moeilijk mogelijk te maken en dat soms zelfs tegen te werken. Dat speurwerk doet ze nog steeds. Dan vind ik niet dat zij gemeenteraadslid kan worden, omdat ze geacht wordt met de politie samen te werken.”

Kinderarbeid
Tegen plaatsing op de kieslijst kan hij weinig doen, erkent hij, omdat zij nooit zijn veroordeeld. „Deze mensen hebben vervolging altijd slim ontlopen. Maar ik vind dat het publiek moet weten wie er op de lijsten staan als ze hun stem uitbrengen.” Zo hekelt Siebelt ook Ineke Zeldenrust, nummer 26 bij Amsterdam Anders/De Groenen, die betrokken was bij acties tegen C&A wegens vermeende kinderarbeid bij kledingproductie.

 


Peter Siebelt
„…grof schandaal…”Ook Jamal Ftieh, lid van het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland, staat op de lijst bij Amsterdam Anders/De Groenen. Hij kwam in opspraak na de dood van Driss Arib door een politiekogel, omdat hij nadien geweld van jongeren tegen de politie zou hebben aangewakkerd. Overigens voorkwam Ftieh daarna ook conflicten.
Eerder openbaarde Siebelt dat PvdA-gemeenteraadslid Peter Klerks zijn actieverleden deels had verzwegen: Klerks werkte met Eveline Lubbers in bureau Jansen & Janssen. Klerks werd docent op de Politieacademie. Hij keert niet terug in de gemeenteraad. Lubbers en Ftieh waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Siebelt: „De Amsterdamse gemeenteraad is zo lek als een mandje. Cohen heeft geen recht van spreken als hij de AIVD verwijt hem geen informatie te geven over extremisten in zijn stad, terwijl hij niets tegen deze kandidaten onderneemt. Het is een grof schandaal dat Amsterdam Anders/De Groenen deze mensen op de lijst plaatst.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: